top of page

דו"ח שנתי

לעוסקים מורשים

עוסקים פטורים ומורשים חייבים להגיש למס הכנסה, דוח שנתי בכל שנה החל מה-1 לאפריל של השנה העוקבת.

ההגדרה של עצמאי כעוסק מורשה או פטור רלוונטית לצורך מס ערך מוסף בלבד ותלויה במחזור העסקאות של העסק או בתחום עיסוקו.

עוסק אשר מחזור עסקאותיו עולה על הרף של 99,893 ש"ח (מעודכן לשנת 2021), יוגדר כעוסק מורשה.

בנוסף בעלי המקצועות הבאים יכולים להירשם אך רק כעוסק מורשה, ואינם רשאים להיות מוגדרים כעוסק פטור גם אם אינם יעברו את רף העסקאות שנקבע לעיל: אדריכל, חוקר פרטי, אגרונום, טוען רבי, עורך דין, רואה חשבון, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, מתורגמן, סוכן ביטוח, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, שמאי רופא, רופא שיניים, וטרינר, פסיכולוג ופיזיותרפיסט. נותני שירותים למופעי אומנות, הכנה בדיקה ופיקוח על מבחנים, מרצים, נותני שירותי כתבנות, קצרנות, תרגום, כתיבה ועריכה. בעלי בית ספר לנהיגה, מתווך מקרקעין, ובעלי בית ספר או גן ילדים וכיוב'.

במידה ואינכם עונים להגדרות האלו, ניתן להירשם כעוסק פטור.

עוסק מורשה להבדיל מעוסק פטור, חייב לגבות מע"מ מלקוחותיו בגין עסקאותיו ולהעביר את המע"מ לרשויות המס, כמן כן, רשאי העוסק לקזז מס תשומות ששילם עבור הוצאות שוטפות של העסק ולשלם את חבות המע"מ בנטו ( או לקבל החזר במידה והינו בהפסד) שיטת המיסוי בישראל הינה פרוגרסיבית ולכן הכנסותיהן החייבות של עוסקים מורשים או פטורים נחשבות כהכנסה מיגיעה אישית וישולם בגינן מס על פי מדרגות המס השולי.   בניגוד לשכיר, עוסקים מורשים ופטורים רשאים לקזז הוצאות אשר שימשו לייצור ההכנסה שלהן. אלא אם נקבע שהוצאה זו אינה מוכרת על פי סעיפים 31-33 לפקודה.

לחישוב ההכנסה החייבת במס הכנסה, מפחיתים מהכנסות העסק/מחזור את ההוצאות המוכרות. כלומר, ההוצאות המוכרות מקטינות את ההכנסה החייבת במס הכנסה של העסק. יש לציין כי עבור עסקים מסוימים הוצאה מסוימת היא הכרחית לייצור ההכנסה כאשר אצל האחר היא אינה קשורה בייצור הכנסה. הוצאות שהוצאו לצרכים פרטיים אינן נחשבות הוצאות מוכרות, הוצאות מוכרות הן רק הוצאות שהוצאו לצרכי העסק ושימשו בייצור הכנסתו.

לסיכום: דוח שנתי לעוסק כולל את כל ההכנסות וההוצאות שהיו לבעל העסק מכל המקורות. כגון: הכנסות מהשכרת נכס למגורים או נכס מסחרי, הכנסות מחוץ לארץ, הכנסות מריבית, דיבידנד, רווחי שוק ההון, מכירת מקרקעין וכיוב'.

חשוב לציין כי ישנן הוצאות רבות שניתן לחשב אותן כהוצאות מוכרת עבור מגיש הדוח השנתי ובמידה והדבר לא מצוין בדוח השנתי כהלכה אתם עלולים לשלם תשלומי מס עודפים. בנוסף חשוב לדעת כי במסגרת הגשת הדוח השנתי, נדרש להוסיף גם הכנסות שמתקבלות מביטוח לאומי כגון אבטלה,דמי לידה, מילואים, נכות וכיוב'..

לכן מומלץ להגיש דוח שנתי באמצעות רואה חשבון בעל ידע ונסיון רב, בכדי לוודא כי הכל נרשם באופן תקין ונאות ועל מנת שלא יווצר חלילה מצב של עודף או גרעון בתשלום המס. בנוסף, לרואה החשבון יש אורכה אוטומטית למועד הגשת הדוחות כך שאם תגישו אותו באמצעות רואה חשבון לא תסתכנו בקנסות ופיגורים.

חשוב לציין שיש להגיש דוח שנתי עד ה- 31.5 של השנה העוקבת למי שחייב בדיווח מקוון, מי שאינו חייב בדיווח מקוון יש להגיש עד ה- 30.4.

איחור בהגשת הדוחות ילווה בקנסות וריביות.

 

אז מי עוד נדרש בהגשת דוח שנתי?

 

  • תושב חוץ בעל הכנסה מישראל

  • אדם אשר יש לו פעילות בשוק ההון -אם מחזור המכירות שלו עולה על כ-2.52 מיליון ₪.

  • בעל מניות מהותי בחברה ( המחזיק לפחות 10% מהון המניות)

  • בעלי הכנסה שנתית גבוהה על פי התקרה המצוינת בחוק של כ-650 אלפי ₪.

bottom of page